"Tilpassing" tema for Magasinet Klima i oktober

Er by og bygd i Noreg i stand til å ta i mot så store nedbørsmengder som vi har sett i haust? Og kor ligg ansvaret for tilpassing? Dette er blant spørsmåla Cicero tek opp i oktobernummeret av Magasinet Klima, som handlar om klimatilpassing.

Det har vore ein svært våt sommar og haust for mange i Noreg. Ekstremvêret “Hans” tidleg i august og flaumane og jordskreda som særleg råka Innlandet og Viken etterpå, har gjort skade for mange titals millionar kroner.

Magasinet Klima er eit nyheitsbrev som blir sendt ut kvar månad av Cicero Senter for klimatilpasning, som er ein av partnarane i Noradapt. I siste utgåve står tilpassing i fokus.

Samtidig er klimaforskarar og meteorologar nokså sikre på at vi berre vil sjå meir av dette i åra som kjem. “Kraftig nedbør som dekker store områder og varer over flere dager, slik som Hans, kan bli vanligere når atmosfæren inneholder mer fuktighet og vindene blåser mer fra sørøst. Disse bringer med seg store vannmengder og gir flom i vassdragene våre”, skriv met.no i nyheitsartikkelen “Global oppvarming fører til mer regn i Norge”. Og i tillegg til at det jamt over vil regne meir, får vi meir styrtregn.

Alt dette og andre utslag av at klimaet endrar seg, gjer det heilt nødvendig å ruste infrastrukturen og samfunnet vårt for framtida gjennom små og store tiltak.

Magasinet Klima sitt temanummer om tilpassing består av fire artiklar, og stikkorda er naturbaserte løysingar, flaumsikring på Nesbyen, hindringar for klimatilpassing i kommunane og kva som skapte ekstremvêret “Hans” i august 2023:

– La vill natur være i fred

Klimapolitikken handler mest om hva vi kan gjøre for å få ned klimagassutslippene våre. Forskere mener imidlertid vi bør lære mer om hvordan vi kan tilpasse oss et klima i endring. Les artikkelen

Å temme en elv

Nesten ti år etter at flomsikringsanlegget i Nesbyen stod ferdig, reddet det bygda fra katastrofe. Arbeidet med å sikre seg mot framtidens ekstremvær fortsetter for fullt. Det gjelder å ikke havne i bakevja. Les artikkelen

Hva står i veien for klimatilpasning?

Klimatilpasning går på tvers av mange avdelinger i kommunen, og de færreste har satt av en fulltidsstilling til jobben. Det kan gjøre forankring og gjennomføring vanskelig. Les artikkelen

Hvorfor var «Hans» annerledes?

Uværet «Hans» skapte trøbbel mange steder på Østlandet – en del av landet som ikke er tilpasset så store mengder nedbør. CICERO-meteorologer slår fast at samfunnet må rustes for mer ekstremvær. Les artikkelen